Wszyscy wiemy, że energia do życia bierze się z cukrów (jeśli jeszcze nie wiedziałeś, to uf, już masz to za sobą), czyli naukowo – węglowodanów. Możemy podzielić je na dwie proste grupy.

Jako pierwsze – cukry proste, jak sama nazwa wskazuje, ich budowa chemiczna jest prosta: składają się z jednej  (np. glukozy) lub z dwóch cząsteczek cukru (np. glukoza i fruktoza tworzące sacharozę). Ich trawienie trwa błyskawiczne, przez co wchłaniają się do krwi natychmiastowo. Drugie – cukry złożone, to naprawdę dłuuugie łańcuchy cukrów prostych, tylko połączone ze sobą. Ich strawienie i pocięcie trochę trwa, przez co do krwi wchłaniają się stopniowo.

Nieważne w jakiej postaci, cukry w ostateczności są rozkładane do glukozy, która wchłaniana jest do krwi. Jej stężenie określane jest często potocznie „cukrem we krwi”. Glukoza jest źródłem energii dla wszystkich komórek Twojego ciała. Do większości z nich jak np. komórek śródbłonka wnika non stop, sama, nieustannie. Jednak są komórki, które glukozy same do środka nie wpuszczają, gdyż potrzebują… kelnera! W organizmie jest nim insulina. Jednym z jej zadań, jest umożliwianie komórkom mięśni i tłuszczu, pochłonięcie cząsteczek glukozy. Nadążasz? Problem zaczyna się dopiero teraz…. gdy kelner się nie wyrabia, a glukozy we krwi robi się za dużo…

Teraz moglibyśmy wytłumaczyć długi ciąg zdarzeń i reakcji biochemicznych, który wpływa na to, że tyjesz, że komórki mięśni stają się niewrażliwe na insulinę, że z czasem zaczyna jej ubywać co nieuchronnie prowadzi do słynnej cukrzycy typu 2. Jednak najprościej jeśli zobaczysz to sam na filmie. Dlaczego? Bo na ten typ cukrzycy masz wpływ i możesz mu zapobiec. Bo własnymi wyborami żywnościowymi, prostymi decyzjami w sklepie, wybierasz przyszłość swojego organizmu. Bo nawet sport lub krótki spacer, może wpłynąć na ilość glukozy we krwi i koniec końców, uratować Cię przed cukrzycą.

Zapraszamy na kulinarny odcinek w którym tłumaczymy w jaki sposób cukrzyca typu 2 powstaje, i jak można jej zapobiec w najprostszy możliwy sposób.

Dyktuj przepis!